Kalibrering av vindrutan

  • Vi gör alltid en kalibrering i samband med att vi byter din vindruta. En kalibrering innebär kortfattat att radar och kameror som används i förarassistanssystem kalibreras och justeras till rätt vinklar igen.

kalibrering av vindrutakalibrering av vindruta

Varför är det viktigt att vindrutan kalibreras?

Förarassistanssystem är ofta beroende av sensorer och kameror som placerats inuti vindrutan. Vid byte av bilglas kan placeringen och vinkeln på dessa enheter förändras, vilket kan påverka funktionen.

Med en kalibrering justeras felen så att bilens säkerhetsmekanismer fungerar som dom ska. Att utesluta en kalibrering kan leda till att viktiga säkerhetsfunktioner inte fungerar som de ska, vilket i sin tur kan innebära risker för både dig och andra trafikanter.

Vanliga frågor och svar

Vilka funktioner är det som kalibreras? 

Det beror på vilken bil du har. Vanliga säkerhetssystem som sitter i bilen och behöver kalibreras är till exempel lane assist, trötthetsvarnare och autobroms.

Vad är ADAS?

ADAS står för Advanced Driver Assistance Systems och inkluderar teknologier som automatisk nödbromsning, adaptiv farthållare, körfältsassistans och trafikskyltsigenkänning, vilka alla kan relatera till eller vara beroende av vindrutans sensorer och kameror. 

Behöver alla bilar kalibreras?

Nej, det varierar mellan olika bilmärken. I de fall där tillverkaren rekommenderar det utför vi alltid en kalibrering.

Hur vet jag om min bil behöver kalibreras?

Det är tillverkaren som anger om bilen behöver kalibreras efter byte eller inte. Fråga oss om du känner dig osäker.

Behöver bilen kalibreras vid stenskott?

Nej, vid en vanlig stenskottslagning behöver bilen inte kalibreras.

Vad kostar en kalibrering?

Det beror på vilka funktioner som sitter i vindrutan och vilka delar som ska kalibreras. Om du har en fast självrisk för byte av vindruta betalar du bara den och inget mer.

Hur lång tid tar det att kalibrera?

Det beror på vilka delar som ska kalibreras. De flesta kalibreringar tar mindre än en timme men ibland behöver bilen köras efter kalibreringen för att se att allt fungerar som det ska, då kan det ta lite längre tid.